Bezglutenowa lekkość –eliminacja produktów zbożowych a odchudzanie?

Nowy rok zagościł już na dobre, a zatem nadeszła najlepsza pora na zweryfikowanie naszych postanowień, szczególnie tych dotyczących zdrowego trybu życia i zbilansowanego odżywiania. Jeśli wciąż szukamy złotego środka, który pozwoli nam cieszyć się dobrym samopoczuciem i zgrabną linią, warto rozważyć atuty, jakie niesie ze sobą dieta bezglutenowa. To właśnie eliminując produkty zbożowe z codziennych posiłków, możemy zwiększyć efektywność wykonywanych ćwiczeń oraz szybciej osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Mączne pułapki

Istnieje kilka przyczyn, które całkowicie wykluczają produkty mączne z diety. Jedną z nich jest trwała nietolerancja glutenu, zwana celiakią, inną z kolei alergia pokarmowa, która powoduje spadek zdrowia i samopoczucia. Zupełnie odmiennymi motywami kierują się natomiast osoby, które rezygnując z produktów zbożowych mają na celu osiągnięcie wymarzonej linii. Dieta taka ma za zadanie ograniczyć ilość spożywanych każdego dnia cukrów, a w ich miejsce wprowadzenie innych składników odżywczych, takich jak przykładowo białko zwierzęce. Wynika to z faktu, iż o ile produkty mączne, takie jak białe pieczywo, makarony oraz słodkie wypieki łatwo mogą spowodować wzrost masy ciała, o tyle włączenie do diety ryżu, kaszy, czy komosy może przynieść jedynie pozytywne efekty. Każde z tych zbóż dostarczy nam niezbędnych dla zdrowia oraz pełnych energii węglowodanów złożonych, stanowiących podstawę piramidy żywieniowej człowieka. Innym korzystnym tak dla równowagi naszego organizmu, jak i zgrabnej sylwetki składnikiem, jest białko. Niestety to roślinne, do którego zaliczyć można między innymi gluten, często tkwi w produktach obfitujących w puste kalorie.

Starannie wybierając produkty mięsne, możemy dostarczyć naszemu organizmowi dużo pełnowartościowego białka zwierzęcego. Nie tylko wpływa ono pozytywnie na metabolizm, ale i na długo poskramia głód, stając się cennym źródłem energii na wiele godzin. Aby w pełni przestrzegać wymogów diety bezglutenowej także w przypadku wędlin należy wykazać się zdwojoną czujnością. Wielu producentów wykorzystuje bowiem pochodne mąki, by zwiększyć masę wędlin kosztem zmniejszonej ilości bogatego w energię mięsa. Najbezpieczniejszym wyborem staną się wyroby oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Przykładowo, wędliny wchodzące w skład linii Natura marki Nove, odznaczają się nie tylko zerową zawartością glutenu, ale ich skład wolny jest również od fosforanów, glutaminianu sodu, sztucznych przeciwutleniaczy, chemicznych konserwantów oraz związków o symbolu „E”. Dzięki temu mamy pewność, że nie tylko dostajemy najwyższej jakości mięso o pełnym smaku naturalnych wędlin, ale również nie zniweczymy naszych trudów przestrzegania wymogów diety bezglutenowej.

Choć istnieje zarówno duże grono zwolenników, jak i przeciwników diety bezglutenowej,niezmienny pozostaje fakt, iż niektóre produkty mączne jedynie obniżają efektywność naszych starań o piękną linię.Wybierając bezglutenowe produkty mięsne, mamy gwarancję dostarczania naszemu organizmowi pełnowartościowego białka zwierzęcego, które jest cennym źródłem energii i wpływa pozytywnie na nasz metabolizm.