Soki i musy. Dlaczego powinny uzupełniać dietę naszego dziecka?

Jeśli w Twoim domu nie spożywa się każdego dnia zdrowych soków i musów – warto zaszczepić taki nawyk. Mogą one doskonale uzupełniać codzienną dietę każdego dziecka o witaminy i składniki odżywcze. Można je pić i jeść o każdej porze dnia, dzięki czemu nie musisz reorganizować swojego kalendarza. Jako rodzic możesz też dać dobry przykład swojemu dziecku – pijąc soki i jedząc musy. Ważne aby Twoje dziecko nabyło nawyk spontanicznego sięgania po witaminy!

Temat jest na tyle ważny, że wiele dużych marek postanowiło aktywnie uczestniczyć w kampaniach społecznych, które propagują ten zwyczaj. Jednym z nich jest program „Soki i Musy”. Promuje on nie tylko samą ideę zdrowego żywienia i uczenia jej świadomości od najmłodszych lat, ale również nowoczesną formę serwowania witamin. Jest nią miniaturyzacja i poręczne opakowanie. Dlaczego smart?

Bo wszystko, co nas teraz otacza, jest coraz lepsze, wygodniejsze i sprytniejsze. Możemy z tych smart rozwiązań korzystać w każdym miejscu i o każdej porze. Skoro więc świat robi się coraz wygodniejszy, coraz bardziej smart, to i witaminy mogą być smart, zamknięte w poręcznych butelkach i saszetkach.

„Soki i musy to witaminy w smart formie!”. To główna idea, która przyświeca całej akcji, o której więcej możesz dowiedzieć się tutaj. Organizatorzy chcą przekonać rodziców do tego, że soki i musy owocowe to bardzo wygodna forma witamin, którą możecie zabrać ze sobą na spacer, do pracy i do szkoły. To witaminy dostępne przez cały rok, których nie musicie myć ani obierać (wystarczy odkręcić).

Dlaczego akurat soki?

Sok to doskonały zamiennik owoców, którego nie trzeba gryźć, myć ani obierać. Wystarczy odkręcić i skosztować owoców w płynie. Jest produktem w pełni naturalnym, otrzymywanym z jednego lub większej ilości gatunków wyłącznie zdrowych, dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców lub warzyw. Jego wysoka jakość jest określona również literą prawa, ponieważ w grudniu 2011 roku Parlament Europejski podjął decyzję o wprowadzeniu zakazu dodatku cukru do soków owocowych. Nie można także dodawać do nich sztucznych barwników, słodzików czy substancji konserwujących. Można za to (i to jest dobra informacja) wzbogacać soki o witaminy i sole mineralne. Produkcja soków w Polsce i pozostałych krajach Unii Europejskiej jest więc regulowana restrykcyjnymi przepisami

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), powinniśmy dziennie spożywać minimum 400 g owoców i warzyw, podzielonych na 5 porcji. Szklanka soku (ok. 200 ml) zastępuje jedną z tych porcji.

Fast food to nie jedyne rozwiązanie!

Pamiętajmy też, że warzywa i owoce są istotnym elementem profilaktyki wielu chorób, w tym nowotworów. Zawierają cenne dla ludzkiego organizmu błonnik, witaminy i składniki mineralne. Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę z pozytywnych właściwości warzyw i owoców. Mimo to ich dieta ciągle jest w nie zbyt uboga. Tylko 10% Polaków spożywa zalecane 4-5 porcji owoców, a 7% – warzyw. 2-3 porcji warzyw spożywa 40% Polaków, natomiast owoców – 44% .

Głównym winowajcą znikomego spożycia warzyw i owoców przez Polaków jest brak czasu. Pełnowartościowe posiłki zastępowane są szybkimi, powszechnie dostępnymi, gotowymi przekąskami. Polacy nie zdają sobie sprawy, że wartościowe produkty są równie łatwo dostępne. Takimi produktami są soki i musy, które posiadają takie same właściwości jak owoce i warzywa.

Podobno zdrowie to dla nas najwyższa, zaraz po szczęściu rodzinnym, wartość w życiu. Chrońmy więc zdrowie nasze i naszych bliskich, zmieniajmy nawyki żywieniowe i dajmy dobry przykład dzieciom: pijmy soki owocowe i warzywne w domu, do posiłków, na spacerach, w pracy i w szkole. Smacznego – każdego dnia! Wygodne, szybkie i pyszne!

One Response

  1. piotrek 25 września 2016